Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019


Τι πρέπει να κάνουμε

Έχουμε προσπαθήσει με προηγούμενα άρθρα και σχόλια να επισημάνουμε ότι δεν θεωρούμε το επιστημονικό/φιλοσοφικό ζήτημα της αιτίας και αρχής της ύπαρξης ως σχετιζόμενο με τις θρησκείες. Σχετίστηκε μεν ιστορικά στο παρελθόν, από την ψυχολογία της άγνοιας και του φόβου, αλλά πια αυτή η σχέση δεν δικαιολογείται, την έχει διαψεύσει η επιστήμη και η γνώση.

Είτε κάποιοι αναμένουμε από την επιστήμη να βρεθεί και να κατανοηθεί κάποτε στο μέλλον μια καθαρά Φυσική εξήγηση της ύπαρξης, είτε κάποιοι άλλοι επιθυμούν –φιλοσοφικά - να αποκαλυφθεί μια εμπρόθετη δημιουργία από μια εξωσυμπαντική διάνοια (που την ονομάζουν - παραδοσιακά και συγκεχυμένα - θεό), πάντως και οι μεν και οι δε: ΕΙΜΑΣΤΕ  ΑΘΕΟΙ. Αφού ΑΘΕΟΣ είναι αυτός που δεν πιστεύει την ύπαρξη των θεών των ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ.

Όποια έκβαση και να έχει η γνώση και κατανόηση της αιτίας της ύπαρξης, οπωσδήποτε αυτή θα έλθει σε ένα πολύ μακρινό για εμάς μέλλον, τόσο που γίνεται για μας ΑΔΙΑΦΟΡΗ, αφού ΚΑΘΟΛΟΥ δεν επηρεάζει τη ζωή μας στο σήμερα. Ο κόσμος λειτουργεί σταθερά με τους φυσικούς του νόμους, τους οποίους σε μεγάλο βαθμό κατανοούμε και χρησιμοποιούμε.

 Όσοι λοιπόν θέλετε να υπάρχει μια εξωσυμπαντική διάνοια ως αιτία της ύπαρξης, και μέχρι εκεί όμως, και ΟΧΙ ένας προσωποποιημένος πατέρας που παρακολουθεί και διευθύνει τα ανθρώπινα μέχρι και τις πιο απόκρυφες λεπτομέρειές τους, οφείλετε να συνειδητοποιήσετε ότι ΕΙΣΤΕ ΑΘΕΟΙ. Και ότι είστε ΚΑΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ όχι από φόβο άνωθεν τιμωρίας ή ελπίδας για παράδεισο, αλλά απλούστατα γιατί ως ανθρώπινο κοινωνικό είδος οφείλουμε να συνυπάρχουμε, κι αυτή η αναγκαιότητα δημιουργεί και επιβάλει Ηθική και Πολιτισμό. Η κοινωνική συμβίωση εξελίσσει επί αιώνες τις ικανότητές μας για κοινωνική συμβίωση. Μας απομακρύνει βαθμιαία από τα προγονικά πιθηκίσια ένστικτά μας, συνθετοποιεί και εκλεπτύνει τα αισθήματά μας, εφευρίσκουμε αξίες και τις πιστεύουμε, παράγουμε καλοσύνη και ομορφιά. Καταπνίγουμε αρχέγονους εγωισμούς για να είμαστε και να λειτουργούμε με τους Άλλους. Τους τόσο απαραίτητους άλλους. Όλα αυτά χωρίς καμιά θεϊκή κάμερα παρακολούθησης από μια γωνιά στο ταβάνι. Μάθαμε πια να χαιρόμαστε με το να είμαστε καλοί και χρήσιμοι. Επειδή αυτοανταμειβόμαστε γι αυτό με αίσθημα χαράς. 

Αυτές είναι θεμελιώδεις αντιλήψεις για τον κόσμο, τη ζωή, την συνύπαρξη, την ηθική, που παρέχουν στο σύγχρονο άτομο αδέσμευτο κι ελεύθερο σκέπτεσθαι. Χωρίς εξάρτηση από εξωπραγματικές μεταφυσικές αυταπάτες, από φαντασιώσεις για θεούς και αγίους και θαύματα και παραφυσικές επεμβάσεις. Θέλει κουράγιο αυτή η απελευθέρωση από τα παιδικά δεσμά της πίστης σε επινοημένες από παλιούς αμαθείς φανταστικές οντότητες και δράσεις, αλλά όσο περισσότερη είναι η γνώση και κατανόηση του φυσικού μας κόσμου κι εκείνη του κοινωνικού μας γίγνεσθαι τόσο αφοπλιστικά προφανέστερη γίνεται η πραγματικότητα και τόσο ευκολότερη κι ομαλή η απελευθέρωση. Γι αυτό μη φορτώνετε τα παιδιά σας με θρησκευτικές και λοιπές δεισιδαιμονίες. Μη χτίζετε ταμπούρια και φυλακές στο μυαλό τους. Δεν είναι "δικαίωμά σας" να αιχμαλωτίζετε τη ζωή τους σε μια παραδοσιακή αυταπάτη. Αφήστε τα και ΣΠΡΩΞΤΕ τα να μορφωθούν όσο περισσότερο κι όσο πιο ΕΛΕΥΘΕΡΑ. Για να συνδιαμορφώσουν έναν κόσμο απαλλαγμένο από αγκυλώσεις.

Τα παραπάνω είναι για κείνους που καταλαβαίνουν μεν ότι το μύθευμα των θρησκειών δεν μπορεί να σταθεί πια και που όντως αποκαρδιώνονται από τα πεπραγμένα των εκκλησιών, και που τους χρειάζεται ένα μικρό σκούντημα για να ξεκολλήσουν και ν’ αποστασιοποιηθούν.  

Όμως τι κάνουμε με τις μεγάλες μάζες των αμαθών πιστών του Γιαχβέ και της ακολουθίας του μέσα στο χριστιανικό ή το ισλαμικό σήριαλ; Αυτοί δεν παίρνουν από λόγια, και για ό,τι και να συμβαίνει που διαψεύδει και θα ‘πρεπε να καταρρίπτει την πίστη τους, τα ιερατεία τους έχουν έτοιμες ταχυδακτυλουργικές δικαιολογήσεις για να τους κρατούν αιχμάλωτους στο δέος και στην αφασία. Αυτή την αφασία μπορεί να την κάνεις να αυτοαμφιβάλει αν χωρίς να της επιτίθεσαι, οπότε ταμπουρώνεται και τέρμα η συζήτηση, της ζητήσεις ήρεμα να σου περιγράψει κάποια από τα "πρόσωπα" και τα "γεγονότα" που νομίζει ότι πιστεύει. Είναι σίγουρο ότι θα δυσκολευτεί να χρησιμοποιήσει περιγραφές κι αφηγήσεις που να στέκουν και για την πιο στοιχειώδη λογική κι αντίληψη της πραγματικότητας. Κάνε ερωτήσεις, έχε "αφελείς" απορίες. Σίγουρα θα μπερδευτεί και θα διακόψει. Αλλά και θα το ξανασκεφτεί αργότερα…

Και, το κυριότερο, τι κάνουμε με τα ιερατεία. Γιατί εκεί, σε αυτονών τη δράση έγκειται το πρόβλημα. Αυτοί κατέχουν τα ποίμνια. Και φροντίζουν με κάθε τρόπο, από θαυματουργικές απατεωνιές μέχρι πολιτικές επεμβάσεις (και κάπου στο ισλάμ και με τη βία), να εξακολουθούν να τα κατέχουν. Εκεί χρησιμοποιούμε τα υφιστάμενα δημοκρατικά θεσμικά μέσα για την απελευθέρωση των χώρων και των δράσεων που ανήκουν στην πολιτεία από την επιβολή της αναχρονιστικής επιρροής τους. Επιδιώκουμε δηλαδή την ΕΚΚΟΣΜΙΚΕΥΣΗ. Με αυτήν το ιερατείο θα έχει τους χώρους του και θα είναι ελεύθερο να ασκεί εκεί την όση επιρροή το αφήγημά του δικαιώνει. Αλλά μέχρι εκεί. Όχι θεσμική επιβολή στην κοινωνία και στην παιδεία. Την αποφεύγουν την εκκοσμίκευση από τη μια αυτοί που κατέχουν θεσμικά επιρροή που δεν δικαιούνται και από την άλλη αυτοί που δεν θέλουν να βγουν από το κλουβί τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου