Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Ο επιθανάτιος ρόγχος των θρησκειών.

Ο βρετανός φιλόσοφος Α. Κ. Γκρέιλινγκ, ιδρυτής του New College of the Humanities στο Λονδίνο και συνεργάτης του St Anne's College στην Οξφόρδη, θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς φιλοσόφους σήμερα και τα περισσότερα από 20 βιβλία του χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης στο αγγλόφωνο κοινό. Είναι θεωρητικός του αθεϊσμού μαζί με διάσημους συμπατριώτες του, τον εξελικτικό βιολόγο Ρίτσαρντ Ντόκινς και τον συγγραφέα και αρθρογράφο Κρίστοφερ Χίτσενς. Γράφει:

«O αθεϊσμός δεν είναι επιθετικός»
Σύμφωνα με τον Γκρέιλινγκ, «η θρησκεία πεθαίνει». Διευκρινίζει, βέβαια, ότι «πρόκειται για έναν αργό θάνατο. Απλώς, όπως καθετί που πεθαίνει ενάντια στη βούλησή του, αφήνει έναν δυνατό επιθανάτιο ρόγχο. Δεν πρέπει να πέσει κανείς στην παγίδα και να πιστέψει ότι αυτός ο θόρυβος είναι μια ανάνηψη, μια αναζωπύρωση. Η ένταση του ήχου που παράγει ακούγεται δυνατά εξαιτίας του φόβου και της αγωνίας».

Αυτή είναι και η άποψη της ιστοσελίδας. Αυτό συμβαίνει με τον ισλαμικό φονταμενταλισμό. Είναι οι ανεξέλεγκτοι σπασμοί του τέλους του. Αυτό και με το ελληνικό ιερατείο που τρέμει τις αναπότρεπτες αλλαγές που θα επέλθουν από το ωρίμασμα της κοινωνίας, παρά την συνθηκολογημένη παιδεία μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου